Як утилізувати ртутні лампи в Україні. Де здати лампи на утилізацію?

06.12.2017 в 15:40
1386
Як утилізувати ртутні лампи в Україні. Де здати лампи на утилізацію?
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Люмінісцентні лампи містять в своєму складі надзвичайно небезпечні пари ртути, тому вкрай важливо здавати їх на утилізацію ліцензованим компаніям
В умовах нестабільної економічної ситуації українці прагнуть зекономити не лише на продуктах харчування, а й на комунальних послугах. Саме через це великої популярності в останні роки набули енергозберігаючі люмінесцентні лампи. Мало хто задумується, що такі лампи несуть потенційну загрозу життю людини та всій екологічній системі. Люмінесцентні лампи містять у своєму складі ртуть і належать до першого класу небезпеки: якщо просто викидати їх на смітник, то поступово ртуть буде накопичуватись у воді, повітрі і ґрунті, наближаючи нас до екологічної катастрофи.

Правила поводження з люмінесцентними лампами

Ці правила стосуються, як приватних будинків та квартир, так і підприємств, фабрик та заводів. Перш за все, лампи потрібно зберігати у закритому приміщенні з хорошою вентиляцією. У приміщенні, де зберігаються люмінесцентні лампи, забороняється споживати їжу.

Не рекомендується викидати люмінесцентні лампи у звичайний смітник. Справа в тому, що випари ртуті є небезпечними не лише в ситуації, коли лампочка розбилась безпосередньо у вашій оселі. Трапляються ситуації, коли люди труяться ртуттю, споживаючи у їжу м’ясо та молоко корів, які випасались поблизу сміттєзвалищ, на які хаотично викидаються великі кількості ртутомістких відходів. Окрім того, ртуттю може забруднюватися грунт і ґрунтові води.

Натомість радимо звернутись до фахівців, які займаються утилізацією ртутомістких відходів. Переконайтесь, що компанія має ліцензію на даний вид господарської діяльності. Збір і транспортування відходів повинен проводитись у спеціальних ємностях (коробки з картону або оцинкованої сталі). Крім того, чітко регламентується висота, довжина і ширина цих ємностей.

Де у Львові можна здати на утилізацію люмінесцентні лампи?

У Львові та області збором та утилізацією ртутомістких відходів займається комунальне підприємство «Боднарівка». Завод знаходиться в селі Муроване, що поблизу Львова.

Абсолютно безвідходна технологія (zero waste), за якою працює завод, робить його безпечним для екології навколишнього середовища. Наші спеціалісти розкладають лампи на частини: скло і колби (можуть використовуватись у якості вторсировини), люмінофор і алюміній (відправляються на демеркуризацію).

КП «Боднарівка» пропонує послуги по збору, транспортуванню, переробці та знищенню відпрацьованих енергозберігаючих люмінесцентних ртутомістких ламп, ламп денного світла та ламп розжарювання. Наша діяльність поширюється на територію всієї України.

Вартість послуг залежить від вашої локації та кількості відходів (чим їх більше, тим дешевше обійдеться утилізація).

Після того, як утилізацію люмінесцентних ламп виконано, наші спеціалісти готують для вас всю необхідну документацію: акт про виконані роботи, відповідні ліцензії, акт прийому-передачі відходів, а також податкову накладну для підприємств-платників податків.

Ви завжди можете винести за межі квартири відпрацьовану люмінесцентну лампу і викинути її у смітник. Але ваш дім не закінчується за порогом квартири, дім — це вся планета Земля, і вона як ніколи потребує до себе дбайливого ставлення.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
06.12.2017 15:40 1386
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.