Правила отримання дозволу на виїзд дитини за кордон

25.10.2018 в 10:02
934
Правила отримання дозволу на виїзд дитини за кордон
Фото: з відкритих джерел
Чи потрібен дозвіл на виїзд дитини за кордон. Документи, які потрібно оформити для виїзду. Як оформити дозвіл.
Українське законодавство закріплює право підлітків, які вже досягли віку 16 років, самостійно виїжджати за кордон. Але до цього віку вони можуть виїхати лише в супроводі тата й мами, або за їх згодою, чи в супроводі людей, які уповноважені батьками.

Чи потрібен дозвіл на вивезення дитини з країни?

Правила перетину держкордону громадянами України вимагають наявність дозволу батька чи матері. Дозвіл повинен бути засвідченим нотаріально. В документі має бути вказана дата подорожі та маршрут слідування. Батькам які пройшли процедуру розлучення стало простіше подорожувати з дітьми за кордоном.
 
29 серпня набув чинності Закон Про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно посилення економічного захисту прав дитини на належнеутримання. Цей нормативний акт дозволив виїзд дитини за кордон у межах 1 місяця, для якого не потрібно отримувати дозвіл тата (мами).

Коли не треба оформлювати дозвіл:
  • Батько іноземець. Він може не супроводжувати малюка в пропускному пункті.
  • Батько помер, визнаний недієздатним, або позбавлений прав на малюка.
  • У маминому закордонному паспорті вказано її вибуття до іншої країни або консульська відмітка.
Коли дитина живе з матір’ю, а батько заборгував аліменти за строк більше 4-х місяців, його дозвіл не потрібний навіть на виїзд понад 1 місяць. У випадку інвалідності або тяжкої хвороби сина (дочки), термін аліментної заборгованості обмежується 3 місяцями. Якщо батько, що живе окремо, бажає поїхати за кордон з малюком, йому потрібен дозвіл мами. Якщо мати не надала документ впродовж 10 днів, батько гарантовано отримає дозвіл в суді за спрощеною процедурою.

Які документи необхідно оформити для виїзду?

Виїжджаючи до іншої країни, малюк повинен мати власний закордонний паспорт. З весни цього року вже не дозволяється користуватися дитячим проїзним документом або закордонним паспортом мами чи тата. Для подорожі в межах 1 місяця треба лише мати з собою рішення суду або органу опіки, яке підтверджує фактпроживання з дитиною. Для більш тривалої подорожі — дозвіл або довідку про аліментний борг (її надасть виконавча служба)

Як оформити дозвіл?

Заяву щодо вивезення сина (дочки) за кордон оформлюють в нотаріальній конторі. Процедура триває не більше 20 хвилин. Треба надати паспорти тата й мами, ідентифікаційні номери, дитяче свідоцтво про народження. В заяві вказуються відомості про особу, що супроводжує, мета подорожі, дати, країни. Якщо супроводжуватиме малюка бабуся (дідусь, тітка, брат тощо), дозвіл повинні надати обидва батьки. Якщо у вас виникли ускладнення щодо виїзду з дитиною за кордон, звертайтеся до компанії “Альянс Сімейних Адвокатів” у Києві. Ми розв’яжемо ваші проблеми якомога швидше.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
25.10.2018 10:02 934
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.