Аналіз на встановлення біологічного батьківства

27.06.2023 в 11:07
912
Аналіз на встановлення біологічного батьківства
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Щоб зменшити ймовірність похибки при проведенні аналізу на встановлення біологічного батьківства, рекомендується дотримуватися нескладних правил.

Трапляється так, що чоловік не впевнений у тому, чи дійсно він є батьком дитини. Встановити істину в такому випадку допомагає аналіз на встановлення біологічного батьківства. Використовується для цього тест ДНК. Він дозволяє довести на 99,999% ймовірність батьківства або на 100% його відсутність.

Дослідження може проводитися за бажанням людини, при цьому не потрібне направлення від лікаря. Крім того, лабораторний аналіз інколи виконується при судових тяжбах, коли необхідне доведення батьківства.

Особливості дослідження

При проведенні тесту ДНК використовується молекулярно-генетичний метод. Його принцип базується на дослідженні та порівнянні алелів локусів. Так називаються спеціальні ділянки в клітинах, у яких міститься ДНК. В кожному локусі прописана точна адреса гена, а також міститься інформація про ознаку, наприклад, колір очей. Саме ці гени передаються від батька до дитини. При проведенні тесту на ДНК порівнюються алелі, по яким можна визначити, чи дістався той або інший ген від батька дитині.

аналіз на встановлення батьківства

Для виявлення біологічного батьківства зазвичай досліджують 20-25 локусів, при цьому в кожному шукають хоча б по одному схожому алелю. Якщо вдається знайти збіг, йдеться про родинні зв’язки з ймовірністю 99,75-99,99%. Значна похибка може бути у випадках, коли не використовується біологічний матеріал матері, родинний зв'язок якої не потрібно доводити. Довести батьківство на 100% неможливо, лише його відсутність.

Більше про особливості проведення аналізу на встановлення батьківства можна дізнатися за посиланням https://nikolab.com.ua/uk/prices/1500-2/.

Як проводиться тест ДНК?

Для проведення аналізу на встановлення біологічного батьківства використовується букальний зішкріб. Так називається мазок, взятий із внутрішньої сторони щоки. Взяття матеріалу для дослідження неінвазивне та повністю безпечне для людини, саме через це забір можна робити навіть у новонароджених. Ніякої шкоди організму процедура не наносить.

Зразки біологічного матеріалу дитини та ймовірного батька відправляються в лабораторію для проведення тесту ДНК. Результати дослідження зазвичай готові через 7 днів. Можливі два варіанти:

  • виключення батьківства з імовірністю 100% при відсутності збігів;
  • підтвердження біологічного батьківства з імовірністю 99,75-99,9%.

Для отримання максимально точних результатів дослідження рекомендується також використовувати біологічний матеріал матері, батьківство якої не підлягає сумніву.

тест ДНК

Підготовка до аналізу та важливі моменти 

Щоб зменшити ймовірність похибки при проведенні аналізу на встановлення біологічного батьківства, рекомендується дотримуватися нескладних правил підготовки:

  1. Перед взяттям зразків для дослідження батьку слід відмовитися від вживання їжі на 8 годин, а дитині від 2 років — на 2-3 години. Букальний зішкріб у немовляти можна брати через півгодини після годування.
  2. Хоча б за 2 години не слід чистити зуби та полоскати ротову порожнину ополіскувачами.
  3. За 30 хвилин до аналізу варто не курити.

Після взяття зразків біологічного матеріалу рекомендується прополоскати рот звичайною водою. Немовляті слід дати трохи випити води з пляшечки.

Варто знати, що тест ДНК на встановлення батьківства не може проводитись у випадку, коли в одного з учасників дослідження була пересадка кісткового мозку чи стовбурових клітин. Якщо протягом 3-х місяців до аналізу виконувалося переливання крові, обов’язково потрібно попередити лаборанта про це та вказати, коли й у кого була процедура.

Зробити тест ДНК можна лише в акредитованій лабораторії, яка має відповідну ліцензію, наприклад, у «НІКОЛАБ» https://nikolab.com.ua/uk/. Сучасне обладнання та досвідчені співробітники — гарантія достовірності результатів.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
27.06.2023 11:07 912
5.0 // 3
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.