Асфальтний завод — спеціальний виробничий комплекс

21.02.2022 в 17:47
424
Асфальтний завод — спеціальний виробничий комплекс
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Зараз ефективними є такі асфальтні заводи, які дозволяють отримувати необхідні обсяги асфальтобетонних сумішей у близькості з місцем проведення робіт

Мережі автомобільних доріг постійно розширюються і найпоширеніше покриття дорожнього полотна – асфальтове. Тому один із найбільш затребуваних різновидів спеціалізованої техніки – асфальтні заводи. Щораз більша потреба у виробництві асфальтобетонних сумішей потребує збільшення кількості виробничих комплексів, які б виконувати повний цикл робіт. Однак великі виробництва, створені у великих промислових центрах, мають ряд недоліків, головний з яких – віддаленість від місця будівництва.

Продукція, що виробляється на таких комплексах, вимагає доставки на місце проведення будівельних і ремонтних робіт, що робить кінцевий продукт дорожчим. У деяких випадках, транспортування не тільки невигідне через транспортні витрати, але й неможливе через особливості технології виробництва. Тому дуже ефективними є такі різновиди асфальтних заводів, які дозволяють отримувати необхідні обсяги асфальтобетонних сумішей у безпосередній близькості з місцем проведення робіт. Це дає можливість скоротити терміни між виробництвом продукції, її доставкою в потрібне місце та застосуванням.

Класифікація асфальтних заводів 

Ці заводи, що є основним підприємством дорожнього господарства, розрізняються за такими критеріями:

  • продуктивність;
  • мобільність;
  • тип розміщення;
  • схема компонування обладнання.

Залежно від обсягу вироблення суміші, продуктивність асфальтних заводів поділяється на:

  • малу (мінізаводи) – до 56 т/год;
  • середню – до 100 т/год;
  • високу – до 350 т/год;
  • надвисоку – від 400 т/год.

асфальтний завод

Надпродуктивні підприємства встановлюються у місцях масового дорожнього будівництва. Найбільш популярними є мінізаводи – мобільні та компактні, вони можуть бути споруджені на відносно невеликих ділянках для обслуговування населених пунктів, у яких власні асфальтобетонні виробництва відсутні.

Залежно від ступеня мобільності, асфальтні підприємства можуть бути:

  • стаціонарними;
  • інвентарними;
  • мобільними.

Стаціонарні виробництва працюють в одному місці на майданчику з фундаментом. Термін роботи – щонайменше 10 років. У разі необхідності вироблення великих обсягів суміші підвищення продуктивності встановлюється до 6 змішувачів.

Для інвентарних асфальтних заводів термін служби – максимум 4 роки, кількість змішувачів трохи більше 2-х. Працюють на одному місці.

Мобільні підприємства рухливі, їм характерна полегшеність конструкції, що враховує рухливість споруди. Працює на різних виробничих майданчиках, відстань між якими долає за допомогою напівпричепів. Оснащеність – 1 змішувач.

За розміщенням асфальтні заводи бувають:

  • приоб'єктними;
  • прирейковими.

Приоб'єктні підприємства споруджують близько до місця дорожньо-будівельних чи дорожньо-ремонтних робіт. Це скорочує витрати на доставку асфальту. Для розташування прирейкових заводів вибирають локації, що знаходяться поблизу залізниці. Це дозволяє здешевити доставку сировини на виробництво.

За компонуванням асфальтні заводи бувають баштові та партерні. Щоб виробництво було ефективним, потрібна професійна робота з встановлення, налагодження та експлуатації обладнання.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
21.02.2022 17:47 424
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.