Чим замінити розчин для лінз без ризику для очей?

04.10.2022 в 17:56
466
Чим замінити розчин для лінз без ризику для очей?
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
В статті ви дізнаєтесь, чим можна промити засоби корекції чи наповнити контейнер, коли під рукою немає універсального розчину

Кожен користувач контактних лінз опиняється у ситуації, коли потрібно терміново промити засоби корекції, але поряд немає спеціального розчину. Доводиться шукати альтернативні способи, щоб зберегти оптику зволоженою та не нашкодити очам. Ми розповімо про безпечні замінники, але нагадаємо, що універсальні розчини є найефективнішими засобами для догляду за оптикою. Замовляйте розчини для лінз (посилання на магазин https://kyivlinza.ua/catalog/rastvory-dlya-linz/) заздалегідь, не чекаючи, поки ваш закінчиться.

Безпечні аналоги розчину для лінз

Зараз ви дізнаєтесь, чим можна промити засоби корекції чи наповнити контейнер, коли під рукою немає універсального розчину. Але пам'ятайте, що ці засоби призначені для разового використання в екстрених ситуаціях. Жоден з них не можна використовувати для щоденного догляду за контактною оптикою.

розчин для лінз

  • Краплі для зволоження очей — найбезпечніший засіб для промивання та зволоження контактних засобів. Їх також можна залити у контейнер, щоб захистити пластинки від пересихання. Використовуйте краплі із категорії "штучна сльоза", або спеціальні засоби для лінз. Пам'ятайте, що краплі тільки зволожують матеріал, але не дезінфікують. Використовуйте їх при крайній потребі та обов'язково продезінфікуйте контактні засоби, коли з'явиться можливість. 
  • Фізрозчин — ще один безпечний замінник універсального розчину, який здатен захистити оптику від пересихання. Використовуйте натрію хлорид, коли потрібно промити засоби корекції чи залишити на ніч у контейнері. Фізрозчин м'яко зволожує матеріал, проте не знищує бактерії та біологічні відкладення. 
  • Саморобний водно-сольовий розчин. Це безпечний засіб, якщо дотримуватись пропорцій. Для приготування потрібна дистильована вода та дрібна морська сіль. Важливо обрати чисту сіль без додавання йоду. Змішайте 1 літр води та 9 грамів солі. Дотримуйтесь пропорцій, щоб рідина була ефективною, але не нашкодила очам.

Використовувати такий водно-сольовий розчин можна лише 1 раз. Обережно наповнюйте контейнер, щоб у нього не потрапив осад, який утвориться на дні ємкості з дистильованою водою.

Що не можна використовувати для зберігання лінз?

  • Вода — найочевидніший варіант, коли потрібно заповнити контейнер. Вода дійсно може зволожити пластинки та захистити від пересихання. Але солі та домішки, що містяться у воді, здатні пошкодити структуру матеріалу та зіпсувати оптику. Найнебезпечнішою є вода з-під крана, адже у ній розвиваються бактерії, які спричиняють інфекційні захворювання.
  • Перекис водню категорично не можна використовувати для промивання оптики чи наповнення контейнера. Це агресивний хімічний розчин, що здатен призвести до опіку рогівки. 
  • Мірамістин, хлоргексидин чи будь-які інші антисептики. Вони призначені для дезінфекції шкіри, але викликають опіки при контакті зі слизовою оболонкою. 

Якщо ви опинились у ситуації, коли не можете заповнити контейнер безпечними аналогами універсального розчину — не використовуйте нічого. Краще викинути пару лінз, ніж нашкодити очам. 

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
04.10.2022 17:56 466
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.