Інтегративні способи лікування розладів аутистичного спектра

12.03.2024 в 20:27
522
Інтегративні способи лікування розладів аутистичного спектра
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
На сьогодні існують дієві рекомендації, які допомагають зменшенню частоти проявів симптоматики, що пов’язана з аутизмом.

Наразі досі не відомо достеменно, чому саме виникають розлади аутистичного спектра. Але існують певні рекомендації, які допомагають зменшенню частоти проявів симптоматики, що з ними пов’язана. Тож сьогодні обговоримо важливу тему — як лікувати аутизм.

Функціональний підхід до терапії при аутизмі

Педіатри, що застосовують інтегративний підхід, рекомендують пацієнтам з розладами аутистичного спектра дотримуватись дієти, адже саме від їжі залежить, як буде працювати організм, уникати вживання певних продуктів, які важко перетравлюються. Також обовʼязково складається збалансований раціон, щоб потрібні нутрієнти та вітаміни дитина отримала в повному обсязі.

Виявити харчову непереносимість дуже складно — харчову алергію діагностувати простіше. Але майже половина населення її має.

Пацієнти з харчовою непереносимістю можуть скаржитись на:

  • збільшення ваги;
  • погіршення настрою без причини;
  • підвищений рівень втомлюваності;
  • часті головні болі;
  • метеоризм.

Дуже часто мова йде про продукти з глютеном, також можуть викликати симптоми харчової непереносимості: молоко, деякі овочі та фрукти.

Здорове харчування

Важливо відзначити, що генетика, стан кишківника та мікробіота, а також довкілля можуть впливати на реакцію організма на харчування. 

Також слід розглянути можливі дефіцити поживних речовин, бо якщо організм не здатний адекватно засвоювати основні поживні елементи для підтримки нормального росту та розвитку, їх можна скоригувати за допомогою дієтичних добавок.

Дієтичні добавки для підтримки організму

Після того, як лікар виявить наявні дефіцити, він порекомендує конкретні дієтичні добавки, в складі яких є мінерали та вітаміни, наприклад: з магнієм, кальцієм, фолієвою кислотою, вітамінами D, E, B12, B6, жирними кислотами та амінокислотами. Нестача цих речовин сприяє виникненню різної неприємної симптоматики, погіршує загальний стан здоров’я.

Дієтичні добавки для підтримки організму

Вплив генетичних аспектів

Генетичні фактори можуть впливати на аутизм, зокрема, порушення метилювання є одним із таких аспектів. 

Головною метаболічною функцією організму є метилювання. У адаптації до стресових ситуацій метилювання грає першочергову роль.

Цикли метилювання керують важливішими функціям організму:

  • Регулювання активності генів, що означає включення та вимикання їх функції.
  • Видалення хімічних сполук і токсинів, які надходять ззовні або формуються всередині організму.
  • Формування нейротрансмітерів, таких як дофамін, серотонін і адреналін.
  • Обробка гормонів (естрогенів) в організмі.
  • Розвиток імунних клітин (Т-клітини та NK-клітини).
  • Формування ДНК та РНК.
  • Генерація енергії.
  • Формування захисного покриву аксонів в нервовій тканині.

Щоб цей процес перебігав нормально, слід достатньо вживати їжі з холіном та бетаїном, залізом та цинком, вітамінами В2, В6, В12, амінокислотами. Тоді забезпечується нормальна робота мозку та оптимальний клітинний метаболізм.

Мітохондріальні проблеми

У дітей, які мають розлади аутистичного спектра, дуже часто діагностують мітохондріальні проблеми:

  • слабкий м’язовий тонус;
  • поганий імунітет;
  • судоми;
  • розлади роботи щитоподібної залози та надниркової.

Саме тому дуже важливо своєчасно виявляти мітохондріальні порушення і швидко починати лікування.

Детоксикація

Детоксикація

На загальний стан здоров’я пацієнта з розладами аутичного спектра впливає надмірне токсичне навантаження. Щоб покращити ситуацію, педіатр проводить оцінку здатності організму дитини до детоксикації та виявляє рівень токсичного навантаження. 

Не обійтися дітям з аутизмом без логопедичної підтримки, сенсорної терапії, фізичних занять, роботи з психологом. Слід постійно контролювати роботу неврологічної, ендокринної систем та шлунково-кишкового тракту. Записавшись на консультацію до педіатра з інтегративним підходом можна отримати поради щодо терапії, яка сприяє зменшенню проявів аутичного спектра.

Якщо ви шукаєте лікаря, який зможе спланувати ефективну терапію для дитини з РАС, то ми можемо рекомендувати Клініку Святого Даміана Цілителя в Києві. В ній надає консультації інтегративний педіатр, який спеціалізується саме на терапії розладів аутистичного спектра.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
12.03.2024 20:27 522
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.