Як правильно користуватись дозиметром під час екскурсії в Чорнобиль?

09.04.2021 в 18:51
539
Як правильно користуватись дозиметром під час екскурсії в Чорнобиль?
Іллюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Зазвичай дозиметр можна помітити у відвідувачів екскурсії в Чорнобиль. Але є ще багато ситуацій, коли було б корисно мати при собі ці гаджети.
Радіація оточує нас скрізь. Якщо ви упевнені, що дозиметр потрібен лише під час поїздки в Чорнобиль та Прип’ять, то ви помиляєтесь. Без дозиметра випромінення помітити неможливо. Воно не має запаху, смаку, тварини його теж не відчувають. В країні, де сталася лише нещодавно найбільша катастрофа людства, такий прилад має бути в кожній родині. Натомість він трапляється дуже рідко. І навіть туристи буває нехтують таким засобом безпеки.

Зазвичай дозиметри можна помітити у відвідувачів під час екскурсії в Чорнобиль і Зони відчуження. Але є ще багато ситуацій, коли було б корисно мати при собі цей гаджет:
  • при купівлі чи оренді нерухомості;
  • для оцінки рівня радіації техніки, транспорту, будівельних матеріалів;
  • для перевірки продуктів харчування;
  • щоб дізнатися рівень забруднення освітніх закладів, громадських місць;
  • під час відвідування населених пунктів 30-кілометрової зони.

Слід зазначити, що радіаційна безпека досягається завдяки нормалізації рівня іонізуючого випромінення та дози опромінення. Перше — то інтенсивність джерела радіації, друге — кількість часток, які вбирає об’єкт або виділяє джерело радіації.

У туристів зазвичай дозиметри в руках, тобто ті, що вимірюють дозу. Хоча є сучасні прибори, які поєднують у собі дозиметр і радіометр.

Відвідувачам Чорнобиля корисніше знати дозу поглинутої радіації, а щоб дізнатися, скільки випромінює об’єкт, треба скористатися радіометром.

Інструкція з користування

екскурсії в Чорнобиль і Зони відчуження
Вимірювання треба проводити на відстані кількох метрів від об’єктів упродовж 1 хвилини. Нормальний радіаційний фон складає 20 мкР/год. Це безпечна для здоров’я людини норма. Потім треба провести такі ж дії, але на короткій відстані — 2 см. Піднести індикатор радіоактивності до предмета. З цих показників треба відняти рівень радіаційного фону оточуючого середовища. Для наступного вимірювання слід обнулити показники.

На вулиці джерелами радіації може бути повітря, опади, рослини. Під час поїздки у Чорнобиль це також треба враховувати. Дозиметр можна купити чи замовити в оренду. Зазвичай ціна його не надто висока, адже його наявність може значно вберегти ваше здоров’я. А екскурсію в Зону відчуження пропонує агенція Trips to Chernobyl. Навіть якщо ви не зможете одразу розібратися з принципом роботи приладу, досвідчений гід пояснить все і допоможе, адже компанія Trips to Chernobyl дбає про комфорт та безпеку клієнтів.
 
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
09.04.2021 18:51 539
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.