Як правильно поводити себе у храмі?

08.06.2024 в 01:13
455
Як правильно поводити себе у храмі?
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Щоб виявити повагу до храму та вірян, слід виконувати певні правила поведінки.

Періодично навіть не надто релігійні люди відчувають потребу навідатися до храму. Адже це не тільки культова споруда, але й святе місце, наповнене атмосферою благоговіння та спокою, в якому можна справді відпочити душею. Щоб не порушити цю атмосферу та виявити повагу, необхідно дотримуватися певних правил поведінки.

Духовна підготовка

Ігумен Софроній, настоятель Свято-Троїцького храму міста Переяслава, як повідомляє proslav.info, поділився основними правилами, яких необхідно дотримуватися.

Перш за все, треба підготуватися духовно. Щоб відчути цілющу благодать, необхідно ще на підході налаштуватися на те, що ви йдете у дім Божий.

Прочитайте молитву, а якщо не знаєте їх, то зверніться до всевишнього власними словами, але від щирого серця. Будьте готові вникати у зміст Богослужіння, щоб відчути силу святого слова і отримати користь для душі.

Як правильно поводити себе у храмі?

Правила відвідування храму

Що стосується поведінки, то варто запам’ятати наступні правила:

  • Одяг для відвідування храму повинен бути чистим та охайним. Чоловіки мають бути в довгих штанях та сорочках з довгим рукавом. Жінкам слід віддати перевагу довгим спідницям або сукням, скромним, з довгими рукавами і без вирізів.
  • Жінки обов’язково мають покрити голову хусткою. Чоловікам, навпаки, слід знімати головні убори.
  • Приходити на Богослужіння слід завчасно, хоча б на 10 хвилин, щоб без поспіху поставити свічки та не заважати іншим. Під час служби свічки не ставлять, тільки перед нею або після.
  • Входячи до храму, слід перехреститися, поклонитися у бік Вівтаря та сказати коротку молитву, наприклад, «Боже, будь милостивий до мене грішного».
  • Сторонні розмови у храмі заборонені. Навіть зі знайомими треба вітатися мовчазним поклоном, без балачок або рукостискань.
  • Під час Богослужіння слід стояти. Сидіти дозволено лише дуже хворим та слабким.
  • Якщо ви приходите з дітьми, то слідкуйте, щоб вони не порушували спокій. Заборонено бігати та сміятися. Якщо дитина плаче, то варто з нею вийти, щоб не заважати, і повернутися тоді, коли вона заспокоїться.
  • Богослужіння слід вистояти повністю, йти до його закінчення заборонено.
  • До Причастя підходять зі схрещеними руками. Після Причастя слід поцілувати нижній край Чаші. Жінки мають бути з ненафарбованими губами, щоб не забруднити Чашу.
  • При виході слід перехреститися.

Виконання цих правил дозволить не тільки виказати повагу до храму, його служителів та вірян, але й самому причаститися до святих традицій.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист GolosInfo
08.06.2024 01:13 455
5.0 // 1
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.