Як запобігти депресії: найдієвіші способи зберегти здорову психіку

12.01.2023 в 16:22
540
Як запобігти депресії: найдієвіші способи зберегти здорову психіку
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Людська психіка починає не витримувати, коли здається, ніби взагалі немає змоги контролювати своє життя. Однак така позиція найчастіше є хибною.

За останні роки кількість людей із клінічною депресією суттєво збільшилася — не всі мають внутрішній ресурс, щоб витримати стрес. Страх перед майбутнім, маніакальні епізоди, підвищена тривожність — із цим зараз часто працюють психотерапевти. Звернутися по допомогу до спеціаліста, якщо є симптоми проблем із психікою, є цілком правильним рішенням. Але ще краще — запобігти виникненню депресії.

Методи контролю над власним життям

Людська психіка починає не витримувати, коли здається, ніби взагалі немає змоги контролювати своє життя. Однак така позиція найчастіше є хибною, адже навіть за найгірших життєвих обставин існують сфери, в яких відповідальність несете виключно ви.

Щоб покращити свій емоційний стан та запобігти депресії, ефективні такі підходи:

  • займатися спортом — вчені довели, що хоча б година (а краще більше) фізичного навантаження з високою ймовірністю вбереже вас від депресивних розладів;
  • знайдіть психотерапевта — це буде найкращим вкладом у своє психологічне здоров’я, адже не треба йти на консультацію, коли проблема вже є, — краще її попередити;
  • більше спілкуйтеся — душевні розмови з друзями часто також ефективні, адже в такий спосіб ви починаєте усвідомлювати: ви не одні;
  • займайтеся хобі — якщо є справа, яку ви дуже полюбляєте, не чекайте слушного моменту — почніть уже займатися нею.

Щоб відчути, що у вас не втрачений контроль над власним життям, спробуйте щось робити. Працюйте, гуляйте, дивіться фільми — все це дозволяє відчути свою значущість та не загубити відчуття реальності.

Чи можна самостійно подолати депресію?

депресія

Буває й так, що запобігти депресії не вдалося. Перш за все варто переконатися, що у вас саме цей діагноз. Займатися самолікуванням чи самодіагностикою — не найкраще рішення. Необхідно звернутися до фахівців, адже боротьба з депресією — складний і тривалий процес.

Є й інший момент: не треба розраховувати, що психотерапевт зможе розв'язати проблему без вашої участі. Робота з депресивним станом потребує багато зусиль і від клієнта, а головне — бажання позбутися депресії та виконання рекомендацій.

Людині з такою психологічною проблемою доведеться зробити багато чого й поза кабінетом психотерапевта — лікування не обмежується кількома сеансами на тиждень. Зміна звичок, регулювання сну, відмова від залежностей — це все залишається зоною відповідальності клієнта.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
12.01.2023 16:22 540
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.