Які вітаміни приймати, якщо вам за 50?

10.02.2023 в 14:10
1820
Які вітаміни приймати, якщо вам за 50?
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Люди, вік яких перейшов межу 50 років, мають додати вітаміни до щоденного раціону. Розкажемо, які добавки потрібні організму, чим вони допомагають.

З віком в організмі людини природні процеси втрачають активність. Порушуються обмін речовин та метаболізм, через що навіть ті люди, які харчуються правильно, не можуть отримувати з їжі мікро- та макроелементи у достатній кількості. Приймання деяких ліків теж посилює виведення корисних речовин. Тому жінки та чоловіки, вік яких перейшов межу 50 років, мають додати мультивітаміни до щоденного раціону. Розкажемо, які саме добавки потрібні організму та чим вони допомагають.

Найцінніші вітаміни для людей поважного віку

Щоденно до організму людини мають надходити різні водорозчинні сполуки. Найцінніші з них — аскорбінова кислота (або вітамін С), а також вітаміни групи В. Вже їх достатньо для того, щоб зберегти тонус судин, запобігти розвиткові атеросклерозу, нормалізувати роботу систем та, зокрема, серцевого м’яза. Але значення мають й інші вітаміни. Розглянемо їх детальніше.

вітаміни

Аскорбінова кислота

Вітамін С є найпотужнішим антиоксидантом, який блокує діє вільних радикалів та здатний захищати канали судин та шкіру від дії негативних зовнішніх факторів. Нестача вітаміну призводить до стрімкого ослаблення імунітету, порушення процесів обміну.

Для поповнення балансу варто регулярно вживати цитрусові, свіжу зелень, а також купити вітамінний комплекс з аскорбіновою кислотою у складі.

Ретинол

Вітамін А здатний запобігати захворюванню, характерним для людей поважного віку: і мова в першу чергу про проблеми органів зору. Також він нормалізує роботу системи травлення та покращує функції захисту. Не радимо вводити до раціону багато моркви, щоб компенсувати нестачу ретинолу. Насправді з ним дуже важливий баланс, адже надлишок вітаміну А теж шкідливий. Краще обрати мультивітаміни з безпечним дозуванням.

Токоферол

Вітамін Е також є потужним антиоксидантом, який робить процеси природного старіння не такими стрімкими.

Підтримка вітаміну у нормі — додатковий профілактичний захист від катаракти та деменції. Також токоферол нормалізує кров'яний тиск.

Він міститься у рослинний оліях, проте краще вживати їх в обмеженій кількості.

Кальциферол

Вітамін D — один з найважливіших. Він бере участь у побудові тканин суглобів та кісток. Його можна отримати від сонячного проміння. Однак людям віком за 50 років шкідливо перебувати під сонцем довго через високий ризик розвитку меланоми. Тому кращим виходом є вживання полівітамінів з кальтиферолом у складі. Наприклад, бренд New Chapter пропонує Повний органічний мультивітамінний комплекс, кожна капсула якого містить 1000 мкг холекальциферолу (D3). Цього достатньо, щоб задовольнити щоденну потребу організму.

Вітаміни групи В

Нестача будь-якої «бешки» призводить до серйозних наслідків: розладів нервової системи, збоїв у роботі внутрішніх органів тощо. А ще ця група відповідає за збереження пам’яті, органів травлення та зору.

Фоллохінон

Вітамін К відповідає за регуляцію процесу згортання крові та дає можливість організму правильно засвоювати кальцій.

Ненасичені жирні кислоти

Вітамін F допомагає очищати судини від холестерину, бере участь у регуляції кров’яного тиску та серцевого ритму.

Обов’язкові мінерали для людей «за п’ятдесят»

Це звучить дивно, проте мінерали для людей поважного віку менш важливі, ніж вітаміни (бо, наприклад, для молодого організму всі елементи мають велике значення). Тож кількість мінеральних речовин має бути меншою: звичайно ж, повністю виключати їх не варто.

Значення мають:

  • кальцій — основа структур суглобів та кісток. Нормальна кількість кальцію — це гарантований захист від переломів, які виникають навіть при незначних травмах;
  • залізо — бере участь у процесі утворення гемоглобіну, забезпечує транспортування кисневих сполучень до тканин та кліток;
  • магній — відповідає за розширення судин, виводить «поганий» холестерин з крові;
  • йод — важливий елемент для роботи щитовидної залози.

вітаміни

Як дізнатися, що організму не вистачає вітамінів?

У віці 50+ нестача корисних елементів в організмі, на жаль, не рідкість. Тож варто уважно стежити за власним станом. Про відсутність достатньої кількості вітамінів та мінералів можуть свідчити:

  • сухість шкіри;
  • поганий стан нігтів;
  • випадіння волосся;
  • погіршення стану зубів;
  • біль у суглобах;
  • зміни настрою;
  • порушення сну;
  • частий головний біль;
  • зниження імунітету;
  • порушення травлення;
  • високий або низький тиск.

Варто зауважити, що ці симптоми можуть свідчити про велику низку проблем, тому призначати собі вітамінний курс самостійно не треба: краще попередньо порадитися з лікарем та пройти діагностику.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
10.02.2023 14:10 1820
4.8 // 6
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.