Обладнання PON забезпечує інтернет без світла: особливості технології та її переваги

31.12.2022 в 12:30
1457
Обладнання PON забезпечує інтернет без світла: особливості технології та її переваги
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Якщо ви підключите свій маршрутизатор до резервного живлення, інтернет за технологією PON у вас буде навіть тоді, коли відключать електроенергію.

Наразі Україна стикається із віяловими відключеннями електроенергії, які допомагають зменшити рівень навантаження на електричні мережі та підтримати енергосистему. Українці готові до таких незручностей, бо розуміють їх тимчасовість та те, що це наближує їх до миру й перемоги. Ті ж люди, чия діяльність тісно пов'язана з Інтернетом, та й всі, хто хоче мати стабільний доступ до мережі, шукають рішення. І таке рішення є — це бездротовий інтернет з використанням PON обладнання.

Що таке PON і як працює технологія

Тож PON обладнання — це пасивне оптичне обладнання. Тобто мережі, побудовані на такій технології не потребують активних пристроїв. таке обладнання забезпечує стабільний інтернет-сигнал та гарні показники швидкості майже в будь-яких умовах, тобто з'єднання не залежить від зовнішніх чинників. Пасивна волоконно-оптична мережа здатна забезпечити приватних користувачів інтернетом зі швидкістю до 1000 Мбіт/сек, а якщо мова йде про компанії, то швидкість може збільшитися у десять разів.

Увага! Навіть якщо ви під'єднали інтернет за технологією гігабітної пасивної мережі, на виході ви можете отримати менше, бо максимальний показник швидкості передачі даних залежить ще й від вашого маршрутизатора. Зазвичай, при гігабітних підключеннях розраховують на максимальну передачу 500 Мбіт даних за секунду, для більш швидкої дії інтернету треба вибирати сучасний роутер, що працює за новітніми стандартами вай-фаю.

Тож щоб зрозуміти, що для чого, розглянемо особливості технології. Отже, раніше послуги доступу до Інтернету надавалися на базі технологій, заснованих на передачі мідними кабелями електричних імпульсів. Від провайдера, точніше вузлового пункту, йшли кабельні лінії до комутаційних вузлів, а вже звідти кабелі розповсюджувались до користувачів.

Однак комутатори потребували зовнішнього джерела живлення, оскільки світч направляв сигнал до конкретного користувача та перемикав канал зв'язку між лініями. Тож якщо вимикали електричну енергію, вимикався й доступ до інтернету. Такий спосіб підключення існує і зараз, і хоча він сучасніший, при перебоях з подачею електроенергії, збоїв в інтернет-з'єднанні уникнути неможна. А от з технологіями пасивних оптичних мереж — можна ще і як.

Порівняння PON з FTTH

Головні відмінності технології PON від класичного засобу передачі даних, описаного вище, полягають у:

  • Передачі даних за допомогою не електричних імпульсів, а світлових хвиль.
  • Збільшенні швидкості передачі сигналу.
  • Відсутності залежності від електроживлення. PON передбачає використання головного терміналу на стороні провайдера та пасивних оптичних розгалужувачів, які ще називаються сплітерами, замість світчів. Сплітери розщеплюють потік світла та направляє користувачу стільки, скільки тому потрібно. Тобто розгалужувач не робить нічного такого, що потребує витратити електричну енергію. А щоб абонент отримав в будинку або квартирі виділений сегмент мережі, йому встановлюють спеціальний абонентський термінал, який називається ONU.

Переваги під'єднання до мережі Інтернет за допомогою технології РОN

PON має різновиди, а саме GEPON та GPON, різниця між ними полягає у швидкості передачі даних. Тож найрозповсюдженішою являється технологія GPON, яка забезпечує гігабітну швидкість. Технологія надає користувачеві багато переваг. Окрім високошвидкісного з'єднання з інтернетом на швидкої передачі даних відповідно, технологія здатна забезпечити абонента якісним цифровим телебаченням, а також IP телефонією. До того ж за допомогою оптичного волокна можна підключити ще й систему безпеки.

Гігабітна пасивна оптична мережа забезпечує зручний інтернет з високим рівнем надійності. Річ у тому, що при використанні технології передачі даних через волоконно-оптичні кабелі, можна не хвилюватись з приводу безпеки даних. Сигнал, який розповсюджується завдяки світловим хвилям, неможливо перехопити. До того ж як ми вже згадували, абонент такої мережі може користуватися інтернетом не залежно від електроживлення: провайдер все одно надасть доступ до мережі.

роутер підключений до резервного живлення

Якщо ви підключите свій маршрутизатор до джерела резервного живлення, інтернет у вас буде навіть тоді, коли навколо відключать електроенергію. Тож завдяки підключенню через технологію РON ви зможете закінчити терміновий робочий проект вчасно, а ще переглянути фільм та й взагалі залишитися в мережі, навіть якщо світло вимкнуть. Для компаній така технологія теж вигідна, адже проекти не будуть простоювати, якщо зникне електрика: при наявності безперебійника все зможе функціонувати належним чином.

Єдине, що треба брати до уваги при використанні цієї технології — чутливість оптоволоконних кабелів до механічних впливів. Це варто враховувати, коли ви вибираєте місце для монтажу. Взагалі ж ваш провайдер сам зможе знайти найбільш безпечне місце для прокладки оптичних кабелів.

Так, зазвичай спеціалісти ставлять абонентські термінали біля входу в будівлю чи кватиру, а також прокладають кабель таким чином, щоб знизити ризик пошкодження до мінімальних значень.

Якісне обладнання для організації пасивних оптичних мереж пропонує компанія EServer. Можна замовити головні термінали та абонентські термінали, розгалужувачі та оптоволокно, словом, усе, що дозволить побудувати ефективну лінію зв'язку та надійне підключення до інтернет-мережі, яке буде діяти незалежно від подачі електроенергії.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
31.12.2022 12:30 1457
5.0 // 4
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.