Роман Терещенко: методи протидії відмиванню коштів

10.04.2024 в 17:42
618
Роман Терещенко: методи протидії відмиванню коштів
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Набір процесів протидії шахрайству, запропонований Романом Терещенком, є комплексом інструментів, здатним підвищити рівень захисту фінорганізацій.

Відмивання коштів залишається однією з головних та дуже витратних форм шахрайства як для компаній, так і для світової економіки загалом. У зв'язку з цим фінансовий аналітик Роман Терещенко вважає, що підприємства повинні мати чітке уявлення про своїх клієнтів та їхню історію, перш ніж дозволити проведення будь-яких фінансових операцій. Саме в цьому контексті дотримання вимог ПВК (протидія відмиванню коштів) та глибоке розуміння основних методів цієї процедури стають вкрай важливими.

Що таке відмивання коштів? Світові тенденції та способи протистояння

Відмивання коштів — це процес, який використовують злочинці для маскування істинного походження грошей. За словами бізнес-аналітика, аферисти зазвичай вдаються до складних банківських переказів чи інших транзакцій, щоб забезпечити легальність незаконно здобутих коштів. Як тільки гроші стають "чистими", шахраї можуть безпечно залучати їх назад у законні фінансові системи. Така тактика дозволяє їм уникнути виявлення та оподаткування своїх нелегальних доходів.

Незважаючи на всі технологічні прориви та інструменти моніторингу транзакцій з використанням штучного інтелекту, проблема відмивання грошей залишається актуальною навіть для найбільших гравців у фінансовій сфері. Прикладом може бути скандал із Danske Bank, коли з 2007 по 2015 рік через його естонську філію було відмито не менше 200 мільярдів євро шляхом підозрілих транзакцій. Якщо говорити про актуальну статистику, то, по суті, річний обсяг коштів, що відмиваються, становить близько 5% світового валового внутрішнього продукту, що приблизно дорівнює 800 мільярдів доларів, — коментує світові тенденції Роман Терещенко.

Як повідомляє експерт, для відмивання коштів злочинці використовують різноманітні тактики, такі як створення фіктивних компаній або використання офшорних рахунків, що робить їх виявлення складнішим. Саме тому практика боротьби з відмиванням грошей (AML) існує не просто так, а для комплексного моніторингу процесу грошового обігу і його походження.

Нижче Роман Терещенко пропонує докладно розглянути ключові приклади відмивання грошей та шляхи запобігання зв'язку шахраїв із бізнесом.

Як розпізнати та боротися з відмиванням коштів: поради від Романа Терещенка

Щоб перейти до ефективних методів боротьби з відмиванням грошей, бізнес-аналітик пропонує спочатку ознайомитися з ознаками фінансових злочинів. Ось кілька прикладів про тривожні сигнали від Романа Терещенка, які вказують на необхідність проведення ретельної комплексної перевірки для компанії:

  • якщо виникають складні бізнес-структури чи проблеми із встановленням фактичного власника бізнесу;
  • спостерігається придбання дорогих речей, включаючи витвори мистецтва, коштовності та інші цінні предмети клієнтів;
  • проводяться нетипові схеми угод: наприклад, операції з великими сумами або продаж активів за цінами, значно нижчими за ринкові.
  • обіг великого обсягу готівкових розрахунків, включаючи виплату зарплати.

Як зазначає експерт, якщо подібні ситуації виникли у процесі діяльності фінансової організації, то найімовірніше діють шахраї. Для того, щоб перевірити, напевно, необхідно застосовувати інструменти AML. Ось найактуальніший набір автоматизованих процесів протидії шахраям, на думку Романа Терещенка:

  • Скринінг на відповідність AML. Цей інструмент використовується для виявлення фізичних та юридичних осіб, які перебувають у списку санкцій, списках політично експонованих осіб (PEP) або інших контрольних списках. У його основі лежить база даних суб'єктів, які мають високий ризик у сфері відмивання коштів чи фінансових злочинів. Експерт роз'яснює, що шляхом зіставлення даних про клієнтів або транзакцій із цією базою, програма видає попередження при виявленні відповідності.
  • Моніторинг транзакцій AML. Такий інструмент призначений для виявлення підозрілих транзакцій, які можуть свідчити про відмивання коштів або інші протиправні фінансові дії. Оснащений комплексом правил та алгоритмів для аналізу грошових операцій, він виявляє незвичайні шаблони чи аномалії, такі як часті дрібні перекази, які можуть вказувати на структурування коштів.
  • Процеси KYC (Знай свого клієнта) та KYB (Знай свій бізнес).

- На ці процеси я б рекомендував звертати особливу увагу всіх представників фінансових установ, які прагнуть працювати чесно і боротися з шахрайством. Інструменти KYC та KYB спрямовані на верифікацію особистостей клієнтів та бізнес-структур. Включаючи інструменти для збору та перевірки інформації про клієнтів, таких як ПІБ, адреса, дата народження та документи, що підтверджують особу. Зазначені системи допомагають ідентифікувати та маркувати клієнтів чи транзакції з підвищеним ризиком, — розповідає Роман Терещенко.

Оцінка ризиків призначена для аналізу загального ризику, пов'язаного із відмиванням коштів або іншими незаконними фінансовими операціями для організації. Програма містить спеціальний функціонал для виявлення та оцінки потенційних ризиків, пов'язаних із різними категоріями клієнтів, продуктами, послугами та транзакціями. Вона може пропонувати стратегії для мінімізації цих ризиків, включаючи впровадження додаткових контрзаходів або проведення поглибленої перевірки.

Таким чином, набір автоматизованих процесів протидії шахрайству, запропонований Романом Терещенком, є комплексом інструментів, здатним значно підвищити рівень захисту фінансових організацій. Вони не лише допомагають виявляти підозрілі операції, а й надають можливість аналізу та мінімізації потенційних ризикових сценаріїв. Застосування такого набору дозволяє фінансовим установам діяти проактивно та ефективно у боротьбі з шахраями, забезпечуючи безпеку для себе та клієнтів.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
10.04.2024 17:42 618
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.