Туя на дачній ділянці: умови її вирощування та догляд

06.03.2021 в 05:33
454
Туя на дачній ділянці: умови її вирощування та догляд
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Туя - це декоративна вічнозелена рослина, яка здатна прикрасити будь-яку ділянку.
Туя - вічнозелена рослина. Вона відмінно прикрасить ділянку, якщо необхідно вибрати цікавий ландшафтний дизайн. Туя може бути як чагарником до 30 см, так і навіть деревом, яке досягає 70-метрової висоти, але такої висоти вона набуває діже рідко.

Існує кілька різновидів сортів туї. Наприклад, пірамідальні, кулясті, карликові, блакитні, колоноподібні і подушкоподібні. Швидкість зростання буде залежати від сорту рослини. В середньому туя живе до 250 років. Найбільша поширеність туї – це Азія, Америка і Канада. Але останнім часом дерево стає популярним і в нашій країні. Сьогодні тую можна побачити у парках та на приватних територіях.

Як виростити тую

Якщо ви хочете прикрасити свою ділянку за допомогою туї, придбавши її в компанії «Дім і сад», зробити це буде відносно нескладно. Треба виконати певну послідовність дій, а саме:
  • Після придбання саджанця його необхідно посадити в яму, розміром в два рази більше кореня з землею;
  • На дно ями перед посадкою необхідно насипати дренаж товщиною 8 см, потім торф, пісок і землю в співвідношенні 2: 1: 1;
  • Якщо посадка відбувається навесні, то додатково вноситься добриво, зазвичай це азот і калій;
  • Не забуваємо, що коренева шийка повинна бути на рівні землі;
  • Полив організуємо 1 раз в 7 днів пару місяців.
Для догляду необхідний полив, обрізка рослин, мульчування грунту і внесення добрив. Тую можна вирощувати як насінням, так і саджанцями, але в умовах України краще вибрати саджанці, вони краще приживуться.
Туя на дачній ділянці: умови її вирощування та догляд

Хвороби і шкідники туї

Туя, як і багато інших рослин та дерев, може мати різні ураження на поверхні. Наприклад, це можуть бути цітоспори, гриби роду фузариум, іржа та інші хвороби. Уражаються гілочки, хвоя. Для того щоб цього не відбувалося, дерево обробляють бордоською рідиною, бажано під час відлиги на протязі двох тижнів. Восени процедуру повторюють. Якщо на туї завелися туєва тля або ложнощитовка, то її обприскують карбофосом.

Користь туї

Туя дуже корисне дерево. Воно володіє антибактеріальними і антигрибковими властивостями. Допомагає лікувати головний біль, набряки, допомагає при хворобах суглобів. Так як в ній багато ефірних масел, то її часто використовують у народній медицині.

Також тую застосовують не тільки для створення БАДів і косметики, але і в ландшафтному дизайні. Її використовують для створення декоративних огорож, бордюрів, створюють з нею сади в японському стилі. Вона прекрасно підходить для паркових і дачних ділянок, красиво виглядає в альпійських горах.
Вибираючи тую для ділянки, власник отримує не тільки красиву декоративну вічнозелену рослина, але і природного лікаря.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист GolosInfo
06.03.2021 05:33 454
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.