Як навчити дитину дисципліни?

07.09.2018 в 13:09
1219
Як навчити дитину дисципліни?
Фото: з відкритих джерел
Як навчити дитину бути дисциплінованою? Існує кілька простих правил, які допоможуть малюкові бути слухняним і відповідальним.
Які батьки не мріють про слухняних дітей? Щоб вони добре вчилися і робили уроки без нагадування, виконували всі доручення дорослих, вкладалися спати рівно о 9 годині вечора, добре поводилися в гостях, у школі, на дитячому майданчику — казка. Але такий опис більше підходить виконавчому роботу, ніж дитині.

Самоорганізація, посидючість, дисципліна — це якості, які малюкам прищеплюють дорослі. Щоб навчити дитину дисципліни, потрібно набратися терпіння і бути готовими кожен день протягом багатьох років виховувати й самих себе.

Як допомогти дитині стати дисциплінованою? Уроки чемної поведінки для батьків

Отже, перший принцип правильного виховання дисциплінованого малюка: дослухатися до його інтересів. Батьки повинні розуміти, що дисципліна як послух і підпорядкування дорослим — це спроби зробити маленького учня зручним для себе.

В реальності, здатність керувати собою (часом, емоціями, бажаннями) потрібна саме малюкові, щоб надалі він без проблем адаптувався в соціумі, легко вчився, планував своє життя і досягав намічених цілей.
Як навчити дитину бути дисциплінованою? Існує кілька простих правил, які допоможуть малюкові бути слухняним і відповідальним:
  1. Не вимагати нездійсненного. Для кожного віку є свої межі «можна» і «не можна», які пов'язані зі здатністю малюка зрозуміти та дотримуватися їх. Порада батькам: бути терплячими та поблажливими, коригувати свої вимоги в міру дорослішання крихітки.
  2. Правила повинні бути чіткими та зрозумілими. Малюк не знає, яку саме модель поведінки ви схвалюєте. Тому він точно повинен знати заборони та межі допустимої поведінки. Не можна вимагати дотримання дисципліни, якщо попередньо не було встановлено правила. Так само як організація та дотримання режиму дня, складання списку обов'язків, обмеження часу вечірньої прогулянки.
  3. Відрізняти явну непокору від властивої віку неусвідомленої безвідповідальності. Якщо в першому випадку потрібно поводитися суворо, можна навіть застосувати покарання, то в другому випадку правильна поведінка дорослих — вказати на помилки й навчити, як поводитися надалі при подібних обставинах.
  4. Діяти послідовно. Не можна під впливом настрою дозволяти те, що зазвичай під забороною, або навпаки, забороняти те, що завжди було можна. Якщо батьки виконують свої обіцянки, вони показують приклад і тим самим привчають дітей до порядку.
  5. Не виходити за рамки. Від поведінки батьків залежить, як буде ставитися до встановлених правил дитина. Груба поведінка, крики, істерика — найгірший із можливих прикладів дисциплінованої поведінки. У будь-якій ситуації дорослі повинні зберігати спокій, говорити з малюком як рівні, не байдужим, а впевненим голосом, проявляти твердість, але водночас зберігати дружню інтонацію.

Як прищепити дитині дисципліну? Переваги навчання на розвиваючих курсах для дітей

Перший досвід самодисципліни малюки отримують в процесі дошкільного розвитку дитини. Надалі до батьківського виховання підключаються також вчителі (педагоги в школі або дошкільних, позашкільних розвиваючих центрах).

Залежно від методів, що використовуються в навчанні, такі центри мають свої плюси та мінуси. Але, що стосується дисципліни, заняття в групі з однолітками однозначно приносять користь будь-якому учневі у віці від 5 до 11 років. Навчити дитину дисциплінованості допомагають:
  • чіткий графік занять;
  • розвиток інтелекту, гнучкого допитливого розуму;
  • розвиток посидючості, уважності на уроках;
  • досвід колективного навчання.
У школі ментальної арифметики Соробан ® (одному з найбільших центрів розвитку для малюків і школярів в Україні), щоб навчити дитину дисципліни, по-перше, намагаються її зацікавити в навчальному процесі, мотивувати бажання отримати високі результати. А коли малюк захоплений справою, він і сам намагається бути більш стриманим, відповідальним, самостійним і дисциплінованим учнем.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
07.09.2018 13:09 1219
5.0 // 1
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.