Як не замерзнути в наметі: все, що потрібно знати зимовому туристу

16.08.2021 в 19:26
591
Як не замерзнути в наметі: все, що потрібно знати зимовому туристу
Іллюстрація / Світлина: з відкритих джерел
В походах інколи трапляються непередбачувані ситуації. Буває, що й влітку гори підносять сюрприз у вигляді морозу, який неможливо спрогнозувати.
Холод в поході — найбільша проблема туриста. Коли ноги, руки і все тіло клякнуть, то радості від того, що ви перебуваєте далеко від цивілізації, немає ніякої, звичайно, й відсутнє бажання милуватися краєвидами. Щоб не замерзнути в наметі, потрібно бути готовим до різних ситуацій, особливо якщо умови місцевості, куди ви плануєте вирушити, далекі від тропічних.

Підготовка — понад усе

Щоб підібрати потрібні товари для туризму в зимову пору року, слід точно знати яка погода зазвичай буває в регіоні, куди ви рушаєте. Виходячи з цього, зможете обрати правильну екіпіровку. Звертайте увагу на:
  • спальник і килимок. Головне, щоб вони відповідали умовам. Мається на увазі температурний режим. Рівень комфорту спального мішка повинен бути на 5-10 градусів нижче, ніж ті, що ви очікуєте в поході. Причому орієнтуватися слід не на екстрим, а тільки на комфорт або верхню межу. Для килимків дивіться на R-Value, адже саме він показує яку температуру витримує спорядження. Чим вище цей параметр, тим краще. Оптимальні варіанти — товста пінка або самонадувні моделі;
  • тепла вкладка. Якщо необхідного за температурним режимом спальника немає, то беріть вкладку. До теплих відносяться флісові, але стануть у пригоді й з інших синтетичних матеріалів;
  • каталітичну грілку. Цей компактний прилад зігріє руки, ноги та й решту частин тіла. Функціонує на бензині, є безпечним, адже у нього відсутнє відкрите полум'я.

Зробіть спарку: для цього потрібно, щоб моделі спальних мішків були однакові з правою та лівою застібкою. Головне — перевірити перед походом можливість створення подібної конфігурації. Для сімейної пари можна відразу брати двомісну модель — це забезпечить теплий сон і заощадить місце.

Що робити у разі раптового холоду

Інколи трапляються непередбачувані ситуації. Буває, що й влітку гори підносять сюрприз у вигляді морозу, який неможливо було спрогнозувати. Якщо під рукою лише літній спальник і тонкий килимок, доведеться викручуватися. Розв’яже проблему все, що є з собою.

Перша рекомендація бувалих туристів — не лягати в спальник не зігрівшись. Річ у тому, що спальний мішок тільки зберігає температуру вашого тіла, але в жодному разі не гріє. Чим більше тепла потрапить всередину, тим зручніше буде спати. Можливо, допоможуть фізичні вправи (стрибки або присідання), перебування перед багаттям чи гарячий чай в наметі.

Наступний лайф-хак — лягайте в одязі. Хоча є думка, що без нього буде тепліше. У випадку з раптовими морозами — це не спрацює. Якщо термобілизна відсутня чи вона не допомагає, то надягайте шкарпетки, флісову кофту, штани, шапку — одним словом, все, що є.

Врахуйте, що утеплювати потрібно не тільки кінцівки, а й голову, адже через неї теж виходить тепло. Одягніть шапку або затягніть капюшон, не забувайте укутувати шию. Наступний крок — ізолювання спального мішка від холодної землі. Тонка пінка від заморозків не врятує. Все, що не наділи на себе, стеліть під спальник. Якщо є сидіння, то з них теж можна створити додатковий прошарок.
туризм
Грілку легко зробити з пластикової пляшки або фляги. У ємність слід налити гарячої води та притулити до себе. На кілька годин цього вистачить, потім краще її витягти зі спальника. Для збереження тепла вашого похідного будинку не потрібно виходити назовні. Щоб не довелося йти зайвий раз до туалету, менше пийте, а при необхідності створюйте імпровізований санвузол всередині. У ситуації, що склалася, церемонії ні до чого — здоров'я важливіше.

Щоб зігрітися організму, потрібна енергія, а її дає їжа. Це означає, що при різкому похолоданні необхідно добре харчуватися. Забувайте про дієти та підрахунок калорій. У похід краще завжди брати високоенергетичні продукти, які багаті на вуглеводи та жири. Врахуйте, що при зниженні температури дещо може примерзнути та його просто неможливо буде їсти, тому добре плануйте розкладання провізії.

Окреме питання — обігрів пальником. Використовувати його не рекомендується, адже занадто великий ризик опинитися без намету, який згорає за хвилину. Якщо є така можливість, то краще розігрійте каміння й покладіть його всередину на щось вогнетривке.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
16.08.2021 19:26 591
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.