Як отримати дозвіл на роботу в Україні?

19.12.2020 в 11:42
6533
Як отримати дозвіл на роботу в Україні?
Іллюстрація / Світлина: з відкритих джерел
У статті фахівець з міграційного права Тетяна Ященко розповідає про документи, необхідні для отримання дозволу, та саму юридичну процедуру.
Далеко не кожен іноземець може приїхати до України та офіційно почати працювати — для цього потрібен дозвіл на працевлаштування. При тому дозвіл на працевлаштування в Україні не дає права іноземному громадянину обирати, де та ким йому працювати: він надається виключно для однієї посади, і зберігається цей документ у роботодавця. Є, звісно, фахівці, яким окремий дозвіл не потрібен. Серед них − іноземці, які мають дозвіл на постійне проживання, представники іноземних компаній та акредитованих ЗМІ, викладачі та вчені, спортсмени, діячі мистецтва, священнослужителі за запрошенням релігійних організацій та інші. Але в загальному вигляді іноземному громадянину потрібен дозвіл на працевлаштування.

Фахівець юридичної компанії ExpatPro Тетяна Ященко розповідає, що зробити для того, аби іноземний громадянин отримав дозвіл на працевлаштування в Україні.

Категорії іноземних працівників

За українським законодавством, існує декілька класів іноземних працівників. Для отримання дозволу кожен з них вимагає власного пакету документів. Для того, щоб подати заяву на отримання дозволу на працевлаштування, роботодавець має визначити групу, до якої належить його майбутній працівник.

Є дві категорії працівників. До першої належать іноземні працівники. Друга — це особливі працівники, до яких можна зарахувати цілу низку фахівців: засновники підприємств, ІТ-спеціалісти, випускники ТОП-100 вищих навчальних закладів світового рейтингу, іноземні співробітники, що перебувають у відрядженні, високооплачувані фахівці та особи, які подають документи на визнання біженцями чи тими, хто потребує додаткового захисту. Друга категорія іноземних громадян за чинним законодавством має привілеї щодо ставки заробітної плати і терміну дії дозволу на роботу.

Скільки діє дозвіл на роботу іноземця?

Термін дії дозволу залежить від категорії. Для іноземних працівників дозвіл видається на строк від одного місяця до одного року. Для працівників особливої категорії термін дозволу може сягати до трьох років. Роботодавець може продовжувати термін дії дозволу на працевлаштування необмежену кількість разів.

Слід зауважити, що для того, аби іноземець отримав дозвіл на роботу в Україні, заяву до місцевого центру зайнятості має подавати не він самостійно, а компанія-роботодавець (або приватний підприємець).

Отже, майбутній роботодавець має подати: завірений переклад паспорта іноземця українською мовою, фото (3,5Х4,5 см) та проект майбутнього трудового договору. Також у деяких випадках слід подати завірений переклад відповідного диплома чи копію договору про відрядження між українським та іноземним підприємством.

Процедура розгляду справи триває зазвичай близько 7 робочих днів, а якщо заявка подається задля продовження терміну роботи в Україні, то знадобиться лише 3 робочі дні.

Та отриманням дозволу все не закінчується: протягом 10 робочих днів роботодавець має сплатити державне мито та протягом 90 календарних днів підписати із іноземним громадянином трудовий договір. Його копію треба надати до місцевого центру зайнятості, інакше дозвіл може бути анульовано.
дозвіл на роботу

Який розмір державного мита за видачу дозволу на працевлаштування?

Розмір держмита залежить від терміну дії. У 2020 році він складав:
  • за дозвіл на роботу терміном від одного до трьох років — 12 612 грн;
  • за дозвіл терміном дії від шести місяців до одного року — 8 408 грн;
  • за дозвіл терміном дії до шести місяців — 4 204 грн.

Зарплатня іноземних працівників в Україні

Вимоги законодавства стосується і зарплатні фахівця з-за кордону. Мінімальна заробітна плата штатного працівника, який є іноземним громадянином, становить 10 мінімальних заробітних плат, встановлених законодавством України. Якщо роботодавець — це громадське об'єднання, благодійний або навчальний заклад, то мінімальна ставка заробітної плати − 5 мінімальних заробітних плат. Станом на 2020 рік ці суми складають 50 000 грн. і 25 000 грн., відповідно.

Робота особливої категорії іноземних працівників оплачуються так само, як і українців. Це означає, що рівень заробітної плати має становити не менше 1 мінімальної заробітної плати (в 2020 році з 1.09.2020 мінімальна зарплатня становить 5000 грн.). Мінімальна заробітна плата іноземних високооплачуваних фахівців повинна становити не менше 50 мінімальних заробітних плат (що в 2020 році становила 250 000 грн.). Відряджені іноземні працівники не отримують зарплату в Україні, адже вона виплачується їх роботодавцем за кордоном.

Хоча закон дає вичерпні інструкції для дій, на практиці часто виникає багато питань. І особливо багато їх може виникнути зараз, коли у зв'язку із епідемією та карантинними заходами провадження у справах щодо надання дозволу на роботу можуть тривати довше. В такому разі краще звернутися по допомогу до кваліфікованого міграційного юриста.

Автор: Тетяна Ященко, юрист компанії ExpatPro https://www.expatpro.co/.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
19.12.2020 11:42 6533
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.