Мала приватизація в Україні

09.02.2019 в 11:50
883
Мала приватизація в Україні
Фото: з відкритих джерел
У системі «Prozorro.Продажі» можуть брати участь в аукціоні не лише великі компанії, але і представники малого та середнього бізнесу
Прозора версія малої приватизації була досить очікуваним кроком з боку держави. Після того, як система Prozorro.Продажі зарекомендувала себе найкращим чином і впевнено посіла перше місце з ефективності реалізації державного майна та активів неплатоспроможних банків, було вирішено дати їй зелене світло на аукціони малої приватизації.

У 2018 році було вирішено дещо спростити процедуру класифікації предметів приватизації. В результаті активи було розбито на малі приватизаційні на великі приватизаційні. Відповідно, мова йде про об’єкти до 250 млн грн та вище.

Важливо зазначити мотиви, якими з самого початку була оточена інформація щодо необхідності приватизації. Вважалося, що мала приватизація, тобто реалізація стратегічно неважливих об’єктів, які не приносять державі ніякого доходу, посприяє оновленню та розвитку економіки. Більш того, підприємці, в чиї руки потраплять активи, мають змогу дати їм друге життя — відремонтувати, реконструювати та запустити в роботу у відповідності до нових планів та цілей. Причому з огляду на прозорість всіх торгових процедур у системі Prozorro.Продажі, брати участь в аукціоні можуть не лише великі компанії, але і представники малого та середнього бізнесу. Шанси для всіх рівні, ні у кого немає привілеїв.

Процедура продажу державних активів отримала назву «мала приватизація Прозоро». Здебільшого під її активами розуміють різного роду недобудовані споруди типу шкіл, магазинів, баз відпочинку. Щодо промислових споруд, можна згадати про цехи, заводи, склади. Є споруди, які продаються частинами.
мала приватизація
Можна придбати більш дрібні активи — бані, гаражі, сараї, а також навіть деякі рухомі об’єкти. Наприклад, із цікавих речей, які потрапили під приціл журналістів, треба виділити плити, швейні машинки та навіть холодильники. Державні запаси дійсно різноманітні.

Для того, щоб взяти участь в аукціоні, треба сплатити реєстраційний та гарантійний внески — так система відсіює всіх неблагонадійних учасників, які не мають жодних серйозних намірів щодо купівлі. Якщо лотом зацікавився лише один учасник, він може придбати його за стартовою ціною. З його боку необхідна лише повна оплата. У разі відмови учасник втрачає гарантійний внесок.

Тепер про результати. За 4 місяці проведення аукціонів малої приватизації держава отримала близько 350 млн грн. Було продано понад 250 об’єктів і не відмічено жодного оскарження результатів торгів у судовому порядку. Це в черговий раз свідчить про те, що прозора система продажів працює, як годинник.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
09.02.2019 11:50 883
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.