Обрядовий хліб в українській культурі

11.11.2019 в 11:47
651
Обрядовий хліб в українській культурі
Ілюстрація / Фото: з відкритих джерел
Хліб був важливим не лише на весіллях та новосіллях? Насправді у нашого народу ще здавна, є велика кількість обрядів у яких використовували хліб.
Хліб — найголовніша національна випічка з якою пов’язано безліч цікавих традицій. Та чи знаєте ви, що хліб відігравав важливу роль не лише на весіллях та новосіллях? Насправді у нашого народу, ще з язичницьких часів, є велика кількість обрядів у яких використовували шматок хліба. Тож давайте глибше зануримось у традиції та дізнаємось дещо цікаве про звичайні паляниці.
  1. Дивень. Всі ми знаємо про випікання короваю на весілля. Однак, мало хто знає, що окрім цієї випічки на столі обов’язково мав бути ще й дивень. Це така невеличка кругла булочка з діркою посередині. Її не можна було чіпати під час застілля, а по завершенню святкування, перед від’їздом до нового дому, до сім’ї молодого, наречена мала подивитись через отвір у булочці на захід сонця. Люди вірили, якщо так зробити, то у пари будуть гарні та здорові діти.
  2. Поховальний хліб. Колись, дуже давно, греки та римляни готували жертовні страви на могилах своїх предків. Цікаво, та в українців теж є схожа традиція. Так, наприклад, коли несуть покійного, то шлях засипають житнім зерном, а на кришку труни потрібно покласти хлібину. Потім на могилі поряд із чаркою залишають пиріжок чи окраєць хліба. Те ж саме залишають і в домі покійного на 40 днів. А на Поліссі під час поминок печуть прісні коржі та ділять їх між усіма присутніми.
  3. хлібБлагословляючий хліб на Різдво. У багатьох західних селах збереглись відгомони язичництва. Так, наприклад, християнське свято Різдво збігається з днем зимового сонцевороту і в додачу до куті селяни випікають хліб, яким потім частують худобу, благословляючи на те аби не боялась звіра, грому, не хворіла та добре плодилась.
  4. Крачун. Цей білий хліб випікають на Галичині. Паляницю ставлять посеред столу та обкладають іншими маленькими крачунами. Коли на небі сходить перша зірка, господар оголошує пришестя крачуна та дає згоду розпочинати святкову вечерю.
  5. Калета. Калета — це великий за розмірами прісний хліб, який випікають з прісного борошна. Калету печуть перед днем св. Андрія та прикрашають родзинками чи сухими вишнями. За традицією, випікали такий виріб усі незаміжні дівчата села, а потім коржа підвішували до стелі дому в якому проводились вечорниці.
  6. Жиляники. Цей різновид випічки готували після завершення Масниці, під час Великого посту. Жиляники — це прості прісні сухі коржики, що сильно контрастували з багатими та ситними стравами Масниці та нагадували про перехід до аскетичного типу харчування під час посту.
Як бачите, асортимент обрядового хлібу в Україні не обмежується лише весільними короваями, калачем та пасками. А якщо ви шукаєте, де можна замовити український хліб в Києві — компанія «Цар Хліб» до ваших послуг!

Джерело: hlibinvest.com.ua
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
11.11.2019 11:47 651
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.