Біпін — надійний засіб від кліща у бджіл

29.08.2022 в 10:42
462
Біпін — надійний засіб від кліща у бджіл
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Як Біпін допомагає боротися з кліщем у бджіл, унікальність засобу та застосування у бджологосподарствах.

Профілактика та лікування захворювань бджолиної сім'ї це першочергове завдання пасічника. Здорові та міцні бджоли набагато швидше розвиваються, мають більше розмір тіла, крил, а отже сильніші, і зможуть принести більше меду. При ігноруванні стану бджолиної сім'ї та недбалого ставлення до бджільництва, пасічник ризикує послабити свою пасіку, що призведе до її неминучої загибелі.

Симптоми та лікування захворювання бджіл кліщем Варроа

Найпоширеніше захворювання, яке може виникнути у бджіл, — це поява кліща Варроа. Він завдає колосальної шкоди не тільки одній окремій сім, а й усієї пасіки в цілому. Варрао більшу частину часу проживає разом із бджолами та харчується поживними речовинами, які накопичують бджоли.

У період закривання осередків личинок бджіл, кліщ переміщається комірку та ховається у поживних речовинах для зимівлі. Цими ж продуктами й харчується Варрао.

Цей кліщ, перебуваючи поруч із їжею, робить її заразною. Молоді бджоли, вживаючи цю їжу, стають ураженими. Коли вони вилуплюються, відкривають шлях для кліща. Варрао можна буде помітити візуальною. Ретельно придивившись до бджіл, можна помітити серед них даного шкідника.

Для боротьби з ним існує досить багато різних препаратів та способів. Кожен з них має свої плюси та недоліки, а також час для застосування.

Найчастіше бджолярі любителі використовують кислоти для боротьби з кліщем. Практично в будь-якому сільськогосподарському або продуктів магазині можна знайти щавельну кислоту. Ця рослина добре бореться з кліщем і майже повністю вбиває його. Проте щавельна кислота також згубно впливає і бджіл. Усі особини, які перебували поряд із зоною нанесення розчину, швидше за все, загинуть.

Також застосовують і термічну обробку. Вдаються до цього часу провесною, коли температура повітря близька до нуля. Це необхідно, щоб знизити прогрів вулика до критичної позначки. Середня температура термічної обробки має становити 40-50. Однак цей спосіб досить рідко використовують, адже він призводить до пошкодження вулика та стресу для бджолиної родини.

Застосування та особливості препарату Біпін

Біпін

Найуніверсальнішим способом лікування бджіл від кліща є препарат Біпін. Це акарицид системної дії. Він застосовується восени, в температурному режимі від +0.5 градусів Цельсія до +5. В інтернет-магазині Парк Плюс можна купити Біпін в ампулах 5 мл. При використанні даного препарату в допустимих нормах він жодним чином не впливає на стан бджолиної родини. Також він не призводить до загибелі робочих бджіл, матки та трутнів.

Застосовується біпін у вигляді розчину. На один літр чистої питної води припадає одна капсула препарату. Однолітрового розчину достатньо для обробки десяти вуликів. Розчин Біпіну наноситься безпосередньо на бджіл крапельним принципом.

Для застосування препарату не можна використовувати розпилювач. Для цього необхідно використовувати шприц, піпетку або автошприц. Наносити розчин необхідно між вуличками, не виймаючи рамки.

На один вулик потрібно витратити 10 мл розчину. Помітити результат роботи можна буде за пів години після застосування.

Максимальний ефект зберігається протягом 12-ї години. За цей час гинуть близько 99% кліща. Спочатку слід застосувати препарат в одному вулику та переглянути стан. Це дозволить зберегти здоров'я сім'ї, якщо розчин був змішаний неправильно. Також під час нанесення потрібно ретельно змішувати рідину, щоб Біпін не осідав.

В інтернет-магазині ПаркПлюс можна купити Біпін за вигідною ціною з доставкою. Препарат зберігається у спеціалізованих приміщеннях, де відсутні прямі сонячні промені, а температура перебуває у середніх значеннях. Також можна буде зв'язатися з менеджерами ПаркПлюс і проконсультуватися з усіх питань.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
29.08.2022 10:42 462
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.