Як вибрати медогонку для пасіки?

27.01.2020 в 18:27
703
Як вибрати медогонку для пасіки?
Ілюстрація / Фото: з відкритих джерел
Зовні такий виріб виглядає, як центрифуга, що складається з нерухомого баку, всередині котрого крутиться спеціальний барабан
Медогонка — це пристрій, який використовується для викачування та добування меду. Вона необхідна для кожного пасічника, адже мед, який збирають бджоли, треба ще й добувати з закритих сот. Зовні виріб виглядає, як центрифуга, що складається з нерухомого баку, всередині котрого крутиться спеціальний барабан. Там знаходиться декілька рухомих касет, куди потрібно вставляти рамки з сотами. Вони обертаються навколо своєї осі на 180 градусів.

Щоб добути мед, потрібно дістати соти з вулика й відкрити за допомогою спеціального інструменту. Можна використовувати також виделку або ніж. Потім відкриті соти поміщаються у барабан. Для цього й необхідно купити медогонку. Барабан разом із сотами розкручується за допомогою спеціальної ручки, та мед зтікає вниз. Касети можуть рухатись зі швидкістю до 80 обертів за хвилину. Далі готовий мед пасічник зливає у зарані приготовані ємності через призначений для цього отвір.

Радіальна медогонка — її переваги й недоліки

Щоб зрозуміти, який з існуючих зараз на ринку пристроїв кращий, треба розглянути найбільш поширені варіанти класифікації. Зазвичай моделі розділяють за розміщенням касет, у які встановлюються соти. В залежності від цього, медогонки бувають радіальними та хордіальними.
медогонка
У радіальних касети розміщені по радіусу барабана. При їх використанні спочатку встановлюють соти так, щоб брус торкався верхньої частини касети. Потім бак закривається і барабан починає крутитися зі збільшуваною швидкістю протягом 15 хвилин. Далі пусті соти треба дістати. Переваги такої моделі:
  • зберігається цілісність та структура сот;
  • за один підхід виходить викачати більшу частину меду;
  • немає ризику зламати соти.
З радіальними медогонками не варто використовувати нові сотові рамки. Краще перев’язати старі.

Особливості хордіальної медогонки

У таких пристроях рамки з медом встановлюються по барабанних хордах, тому кількість касет у них завжди обмежена. Такі медогонки бувають незворотними, зворотними від руки, реверсивними. Єдиними перевагами таких моделей є їх доступність та можливість використання у домашніх господарствах.

Недоліків більше. Це небезпека пошкодження сот центробіжною силою, чи через повне викачування (тому воно виконується поетапно). Також мінусом варто вважати обмежену кількість касет (до 4), та час, необхідний для викачування меду — 2-4 хвилини тільки з одного боку.

Який варіант обрати, підкаже магазин Ваша Пасіка.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
27.01.2020 18:27 703
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.