Що таке ревізійне ендопротезування кульшового суглоба?

20.05.2022 в 17:43
698
Що таке ревізійне ендопротезування кульшового суглоба?
Ілюстрація / Світлина: з відкритих джерел
Що таке ревізійне ендопротезування кульшового суглоба? Види ревізійних ендопротезів. Особливості повторної операції.

Будь-який навіть найякісніший ендопротез має обмежений термін служби. При розвитку інфекційних ускладнень, коли він зношується або ушкоджується внаслідок надмірного навантаження, проводиться повторна операція, яка називається ревізійне ендопротезування кульшового суглоба.

Особливості ревізійного ендопротезування

  1. Операція з повторної заміни тазостегнового суглоба складніша, ніж первинна установка протеза.
  2. Реабілітація після ревізійного ендопротезування займає більший період.

Види ревізійних ендопротезів

При виборі ревізійного ендопротезу враховуються запаси міцності кістки, наявні дефекти тканин. Виріб для повторної заміни відрізняється великим розміром у порівнянні з первинним імплантом, має особливу форму чашки, нерівну поверхню. Ці конструктивні особливості пов'язані зі зміною форми кісткових поверхонь та структур внаслідок експлуатації попереднього ендопротеза.

Спеціалізована конструкція дозволяє зменшити біль після операції, прискорити процес реабілітації, запобігти ускладненням та надійно закріпити протез.

За способом кріплення ревізійні ендопротези, як і первинні, поділяються на конструкції:

  • цементної фіксації – використовуються за наявності аутоімунних захворювань, у похилому віці, при пористості кістки. Застосування спеціального цементу дозволяє покращити кріплення протеза;
  • безцементної фіксації – передбачається, що кістка самостійно проросте у пори ендопротезу та закріпиться у ньому. У молодому віці безцементна фіксація краще, тканини відновлюються досить швидко, а міцність значно вища;
  • гібридні – одночасно використовується той і інший тип фіксації.

При ревізійному ендопротезуванні якісніша імплантація спостерігається при безцементній установці.

Особливості повторної операції

ревізійне ендопротезування кульшового суглоба

Операція проводиться на вже травмованій ділянці, де було встановлено протез. Зазвичай на момент проведення операції конструкція первинного ендопротезу розхитується, на кістковій тканині навколо помітні дегенеративні зміни. Тому ревізійне ендопротезування нерідко поєднується з додатковими операціями:

  • забором кісткової тканини для щільної фіксації ревізійного ендопротезу;
  • очищення місця встановлення протеза від сторонніх речовин, включаючи залишки цементу.

Відновлення після ревізійної заміни

Оскільки у відновлювальний період після ревізійної заміни кульшового суглоба великий ризик розвитку ускладнень, всі рекомендації лікаря повинні виконуватися неухильно. Це стосується і дотримання режиму фізичних навантажень та прийому лікарських засобів, біодобавок.

Якщо при первинному ендопротезуванні про закінчення активної стадії реабілітації можна говорити через 3 місяці, то після ревізійного ендопротезування термін реабілітації може розтягнутися на 6 місяців і більше. Однак, ревізійне ендопротезування дає шанс на повернення до активного способу життя і не виключає ще однієї операції, коли встановлений ендопротез зноситься.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
20.05.2022 17:43 698
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.