Як обрати саджанці аґрусу та коли їх краще висаджувати

09.02.2023 в 16:56
464
Як обрати саджанці аґрусу та коли їх краще висаджувати
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
Фахівці рекомендують вирощувати аґрус із саджанців, тим паче, що можна зустріти різноманітність сортів та обрати самий найкращий.

Сьогодні аґрус можна назвати популярною рослиною, адже її можна побачити майже на кожному городі. Свіжі ягоди використовують у медицині та кулінарії, крім того, «королівська ягода» має безліч корисних речовин та має низку калорійність. Через це багато людей хочуть купити саджанці аґрусу в Яскрава Клумба та правильно виростити кущі.

Чому саме саджанці?

Фахівці рекомендують вирощувати аґрус із саджанців, тим паче, що можна зустріти різноманітність сортів та обрати самий найкращий. Коли саджанець буде обрано, варто ще правильно місце, де зростатиме кущ. Садівники часто запитують, коли здійснювати посадку – навесні чи восени? Агрус не є вимогливою у догляді культурою. Але дотримуватися деяких рекомендацій все ж таки варто. Це сприяє одержанню багатого врожаю.

Коли садити саджанці

Час посадки не впливає на врожай, але при висадці восени коренева система приживається краще, адже холоди не встигають вплинути на коріння, а навесні ягода починає активно йти на зріст. Якщо хочеться посадити аґрус восени, фахівці радять робити це в середині вересня. Крайній термін – перша декада жовтня. Але на цей фактор впливають погодні умови. До заморозків потрібно витримати термін 2 тижні. Купівлю саджанців потрібно робити за 10 днів до посадки. Вибирається безсонячний безвітряний день. Це не дає кореневій системі пересихати. При посадці агрусу навесні, краще обрати час до настання квітня. У цей час ягода перебуває у стані спокою тож приживання відбуватиметься гірше.

Вибір місця

Для того щоб насолоджуватися смачними плодами, необхідно вибирати місце для посадки ретельно. Посадку робити потрібно в сонячне місце. Хороше світло сприятливо впливає на:

  • приживання;
  • стиглість плодів.

Також варто пам’ятати, що:

  • Культура не любить сильний вітер.
  • Ґрунтові води повинні розташовуватись не менше 1 м. Потрібно уникати заболочених місць. Низинність впливає на болючість рослин.
  • Агрус не можна садити після зростання малини і смородини. Ці культури виснажують ґрунт і насичують його хвороботворними бактеріями.

Мати в своєму розпорядженні культуру краще біля паркану. Він сильно розростається, тому відстань між деревами потрібно дотримуватись не менше 2 м. Можна це зробити в кілька рядів. Міжряддя тоді має бути не менше 2,5 м-коду.

Як обрати саджанці аґрусу та коли їх краще висаджувати

Рекомендації щодо посадки

Також варто звернути увагу і на додаткові рекомендації:

  1. Кущикам має бути не менше 2 років, а коренева система – не менше 20 см.
  2. Пагонів має бути не менше 2-3 завдовжки від 30 см.
  3. Ямка має бути невеликого розміру. Вона заповнюється 2/3 родючою землею, а потім залишається на 2 тижні.
  4. Ґрунт притоптується навколо посадки.
  5. Саджанець обрізається на 5 см.

При осінній посадці аґрус залишається у спокої. Мульчування сприяє легкому перенесенню заморозків.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист GolosInfo
09.02.2023 16:56 464
4.0 // 1
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.