Як планує рятувати економіку заступник голови ОП Ростислав Шурма

03.12.2023 в 15:47
742
Як планує рятувати економіку заступник голови ОП Ростислав Шурма
Иллюстрация / Фото: из открытых источников
На жаль, на даний час консенсусу щодо податкової реформи не знайдено, але робота триває.

Ростислав Шурма на посаді заступника голови офісу президента займається багатьма питаннями, серед яких, зокрема, розвиток сучасної не простої економіки. Як третій типовий посадовець економічного крила, Ростислав Шурма займається багатьма питаннями, адже одним з ключових є фінансування державного бюджету. Щодо нього між Нацбанком та Міністерством економіки існують певні суперечності.

Також державний службовець займається питаннями підтримки бізнесу з боку держави, проходженням опалювального сезону у непростих умовах та податкова реформа, яка має бути змінена докорінно.

Податкова реформа: якою вона має бути

За словами Ростислава Шурми, на даний час обговорюється досить просто податкова модель, яка водночас має бути максимально ефективною. Це коли бізнес віддає 10% як податок на прибуток, 10% як ПДФО та 10% як ПДВ. При цьому має бути скасовано воєнний збір, ЄСВ. Водночас, передбачається, що відповідальність за ухилення від сплати податків для бізнеса буде майже такою, як в США, де порушення податкового законодавства караються дуже жорстко. В цілому, метою реформи є виведення України на конкурентний податковий рівень на тлі інших держав.

На жаль, на даний час консенсусу щодо податкової реформи не знайдено, але робота триває. Очікування від нової моделі дуже великі – в довготривалій перспективі вона даватиме економіці міцний поштовх. Але в найближчі роки питання наповнення бюджету залишатиметься актуальним, адже наразі Україна закриває своїми коштами лише третину державного бюджету. І, зважаючи на стан війни, це ще досить непогано. Але для розвитку цього мало, тому потрібні знижені ставки податків, які стимулюватимуть бізнес до сумлінної сплати.

При цьому є сфери, які оподатковуються недостатньо і їм також буде приділено увагу. Маються на увазі, наприклад, продаж тютюну або алкоголю.

Податкова реформа: погляд Ростислава Шурми

Держслужбовець зізнається, що є прихильником радикальних реформ, тому вважає, що зараз – саме слушний час для того, щоб змінити систему оподаткування в Україні, причому докорінно. Це відповідальне, але водночас необхідне рішення. Також є деякі допоміжні механізми: так, для того, щоб боротися зі спекулятивним бізнесом, планується ввести додатковий збір при купівлі валюти під імпорт. Водночас, потрібно зважити ризики, щоб імпортери навіть частково не пішли у тінь.

Як планує рятувати економіку заступник голови ОП Ростислав Шурма

Ростислав Шурма вважає, що цілком нормальна у мирний час ситуація інституційного конфлікту між НБУ та Мінфіном під час війни заважає приймати важливі рішення, наприклад, щодо емісії гривні. До цього питання, як і до багатьох інших, обидві інституції мають надто догматичний підхід. Водночас, Шурма зазначає, що навіть найконсервативніший бюджет стовідсотково передбачатиме підтримку бізнесу, оскільки абсолютна більшість програм, які приймалися до цього, спрацювали найкращим чином. Наразі держава розробляє ще одну – доступної іпотеки, яка не тільки забезпечить громадян житлом, але й дасть нові робочі місця.

Також планується масштабна приватизація малого та середнього секторів, причому її мета полягає не тільки у тому, щоб поповнити бюджет, але й в тому, щоб, знову ж таки, створити нові робочі місця за рахунок створення нових підприємств. Запуск великої приватизації також не виключається. Але воєнні ризики наразі не дозволяють зацікавити великих інвесторів. Проте, якщо вони з’являться у достатній кількості, деякі об’єкти можуть бути передані на приватизацію. На жаль, зараз в держави немає головного – ефективного інструменту страхуванні ризиків.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист GolosInfo
03.12.2023 15:47 742
5.0 // 5
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.