Купуємо квартиру самостійно або як обійтися без ріелтора?

27.08.2019 в 17:50
570
Купуємо квартиру самостійно або як обійтися без ріелтора?
Ілюстрація / Фото: з відкритих джерел
Попри величезну кількість пропозицій нерухомості, більшість з них — це не більше ніж рекламний хід, який використовується для залучення клієнтів.
Придбання нової або вторинної нерухомості в Луцьку — досить дорога операція, що забирає багато часу та нервів. Якщо сімейний бюджет дозволяє, то можна звернутися до ріелтора, який візьме всі етапи з пошуку та оформлення житла на себе. Але за послуги професіоналів доведеться заплатити до 8% від ціни житлоплощі що купується. Однак вільні кошти мають далеко не всі українські родини та тому вони прагнуть уникнути будь-яких додаткових витрат.

Підшукуємо оптимальні варіанти

Багато українців помилково вважають, що знайти оптимальний варіант житла серед різноманіття пропозицій дуже легко. Однак в реальності справа йде набагато складніше. Попри величезну кількість пропозицій, більшість з них — це не більше ніж рекламний хід, який використовується посередниками для залучення клієнтів.

Хоча якщо користуватися послугами перевірених сайтів в інтернеті, квартири в Луцьку купити можна без посередників. Головне приділити особливу увагу перевірці продавця. Зазвичай оголошення посередників мають стандартний текст, який розхвалює продаваний об'єкт. У свою чергу власники квартири пишуть тільки конкретні факти без перебільшення реального стану житлоплощі.

Якщо вас цікавлять однокімнатні квартири в Луцьку без комісії, то пошуки краще проводити на DOM.RIA. Тут є перевірене житло. З огляду на те, що інспектор особисто перевіряв нерухомість що підтверджується панорамними знімками в оголошеннях можна не переживати про успіх угоди. DOM.RIA №1 на ринку українського нерухомого майна серед сайтів що конкурують.

Самостійне здійснення угоди

Займаючись самостійною покупкою квартири в Луцьку, вам доведеться визначитися з безліччю параметрів. В першу чергу потрібно вибрати район розміщення будинку, оцінити наявність зупинок громадського транспорту в пішої доступності, визначитися з кількістю та розмірами кімнат.

Однак, навіть визначившись з оптимальним варіантом, тільки при особистому огляді квартири майбутній її господар зможе точно зрозуміти підходить така житлоплоща його сім'ї чи ні.

Варто відзначити, що не тільки візуальне ознайомлення з житлоплощею в Луцьку допоможе стати власником комфортних квадратних метрів. Основні проблеми спливають, після того як ідеальний варіант знайдений. Покупцеві доведеться торгуватися з продавцем, перевіряти юридичну історію житлоплощі та звичайно правильно оформити договір. При цьому саме останній пункт дозволить стати єдиним законним власником квартири. Тому складання договору купівлі-продажу краще довірити юридично підкованій людині.

Перше спілкування з продавцем

Зазвичай основні дані про реалізовану нерухомість є в оголошенні. Однак при першому спілкуванні з продавцем бажано уточнити наступну інформацію:
  • Тип нерухомості. При оформленні житлоплощі власник може використовувати кілька варіантів: приватизація первинної нерухомості, договір переуступки прав власності, дарча або спадок.
  • Скільки часу квартира є власністю продавця. Від даного чинника залежить оподаткування майбутньої угоди. Якщо житло перебуває у володінні продавця менш як три роки, то доведеться платити податок.
  • Уточніть особливості здійснення угоди. Якщо це вільна угода, то вона пройде максимально швидко без додаткових процедур. Однак можливий альтернативний розвиток подій, коли власник вказує в договорі, що продаж буде завершена тільки після того, як їм буде знайдено нове житло.
  • Обов'язково з'ясуйте, хто прописаний у квартирі, особливо це стосується неповнолітніх та недієздатних осіб.
  • Чи всі документи готові до угоди. Часто продавець розміщує оголошення, а потім переходить до підготовки документів.

Домовлятися про особистий огляд нерухомості варто після уточнення всіх вище перелічених нюансів. Інакше візит до продавця може виявитися марним. Сумнівні пропозиції краще відсівати ще при розмові з власником телефоном, а не під час особистої зустрічі.

Перевірка документації

Перш ніж погодитися на підписання договору важливо вимагати у власника житла наступні документи:
  • документ, що засвідчує особу продавця;
  • документ, що встановлює право розпоряджатися квартирою;
  • технічні документи, видані БТІ;
  • письмову згоду всіх осіб, прописаних у квартирі;
  • якщо житло продає сімейна пара, буде потрібно свідоцтво про шлюб та письмова згода одного з подружжя;
  • якщо є неповнолітні діти необхідна згода опікунської ради.
Незайвим буде перевірити наявність заборгованості по сплаті комунальних послуг. Тільки якщо всі документи в порядку можна переходити до завершального етапу операції.

Фінальна стадія операції

Після того як всі документи підписані, покупцеві залишається дочекатися, поки колишній власник звільнить квартиру. Зазвичай терміни вказуються в договорі та складають від двох тижнів до місяця. Продавцем віддаються ключі, після чого новий власник перевіряє стан квартири та сміливо перевозить речі.

Тільки пройшовши всі складні технічні та юридичні етапи покупки нерухомості, ви станете її щасливим господарем.
Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
27.08.2019 17:50 570
0.0
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.