Як визначити приблизні витрати на буріння свердловин на воду?

14.05.2024 в 18:19
578
Як визначити приблизні витрати на буріння свердловин на воду?
Ілюстрація / Світлина: з відритих джерел
Загальний кошторис послуги на буріння свердловини на воду залежить від декількох факторів.

Плануючи облаштування власної свердловини на воду на приватній території та обираючи надійного виконавця, важливо враховувати не лише вартість метру погонного, а й передбачити всі інші складові цього процесу. Загалом буріння свердловин на воду для індивідуального господарського користування майстри розділяють на два етапи:

  • безпосереднє буріння свердловини в завчасно визначеному місці з правильно підібраною технікою;
  • облаштування установки, що робить її придатною для подальшої експлуатації.

В другому пункті передбачено установку бетонних кілець чи кесона для облаштування приямку, придбання та монтаж всього необхідного насосного обладнання, а також будівництво трубопроводу, по якому вода з підземного джерела потраплятиме до будинку або ж інших господарських споруд на території.

Особливості етапу буріння свердловини

буріння свердловини

В більшості випадків замовники обирають майстрів, орієнтуючись на вказану вартість робіт, наприклад, середня вартість метру однотрубної конструкції складає 550-800 грн та від 1500 грн, якщо потрібна якісна артезіанська свердловина з чистою питною водою. Проте загальний кошторис послуги залежить від:

  • остаточної глибини буріння свердловини;
  • технічних характеристик та виробника обсадних труб для облаштування свердловини, а також їх довжини і товщини, наприклад, ціна труби з діаметром 125 мм та товщиною 6 мм, виготовленої з якісного нПВХ обійдеться від 350 грн/м;
  • вартості всього комплексу насосного обладнання, включаючи труби, по яким постачатиметься вода на поверхню, захисний трос, фіксатори, кабель живлення та облаштування доступу до джерела електроенергії тощо;
  • ціни та характеристик водозабірного фільтра, наприклад, пристрій з поліпропіленовими напиленнями коштуватиме від 1200 грн за метр, а з сіткою з нержавіючої сталі – від 2000 грн/м;
  • додатковими складовими також є  гравійна обсипка простору між ґрунтовими породами та зовнішньою стороною обсадних труб;
  • вартості роботи майстрів та оренди бурильного обладнання.

До переліку додаткових витрат варто віднести бентонітову глину, що використовується для укріплення стінок свердловини та виносу ґрунтових порід, а також необхідність використання генератора з потужністю від 6,5 кВт (в разу неможливості підключитися до мережі електроенергії на приватній ділянці).

Важливо! Перераховані складові загальної вартості нової свердловини на воду можна прорахувати завчасно, якщо розуміти, в яких умовах працюватиме техніка та якого результату вимагає замовник. Наприклад, застосування бентонітової глини є обов’язковим, якщо буріння проводитиметься на піщаних ґрунтах.

Характеристики етапу облаштування свердловини на воду

буріння свердловин на воду

На відміну від попереднього етапу, в цьому випадку майже всі деталі та компоненти можуть змінюватися та впливати на загальну вартість робіт. В першу чергу це стосується:

  • способу облаштування приямку та умов розташування гідроакумулятора, при цьому ціна бетонних кілець з внутрішнім діаметром 1 м починається від 8500-9000 грн, а для забезпечення більш зручного обслуговування системи потрібні кільця діаметром не менше 1,5 м;
  • вибору глибинного насоса або ж насосної станції, виходячи з їх експлуатаційних характеристик, зокрема рівня глибини, з якої таким пристроєм можна підняти воду на поверхню, виробника та способу функціонування.

Замовляючи послугу буріння свердловин Київ, також варто пам’ятати про гідроакумулятор, додаткові з’єднувачі для труб, хомути та стяжки. При цьому лише монтаж та установка насосного обладнання може коштувати близько 6500 грн.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар nomid Дмитрий Вовчок / nomid
Главред GolosInfo
14.05.2024 18:19 578
4.7 // 3
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.