Які особливості має проєктування АСК ТП

25.03.2024 в 04:35
609
Які особливості має проєктування АСК ТП
Ілюстрація / Світлина з відкритих джерел
Найбільш важливими сферами, де не обійтися без автоматизації усіх технологічних процесів є будівництво та видобуток нафти.

На сьогоднішній день багато процесів на виробництві вже автоматизовано. Якщо ви розглянете можливість проектування АСК ТП, то отримаєте багато переваг, бо людський фактор, який може привести до помилки, майже виключається, а ви зможете здійснювати чіткий контроль за процесом.

Що таке автоматизація процесів

Під автоматизацією процесів, у широкому сенсі, розуміють один з етапів масштабної механізації. Її впровадження дозволяє передати функції керування від людей до пристроїв автоматики. Процес автоматизації включає в себе наступні етапи:

  • отримання сигналу;
  • перетворення сигналу;
  • передача на пристрій, який фіксує його у фізичних величинах.

У процесі автоматизації використовуються різноманітні технічні засоби, пристрої та системи, які дозволяють перетворити імпульс на зрозумілі показники, що характеризують процес.

Застосування автоматизації

До процесів автоматизації по усьому світі пред'являються дуже серйозні вимоги, бо від їх вірного виконання можуть залежать навіть людські життя. Автоматизації підлягають, як окремі процеси, так і уся діяльність промислового підприємства або заводу. Правильно влаштована автоматизація дозволяє не тільки контролювати технологічні параметри, а і проводити налаштування оптимального процесу роботи обладнання, його діагностику, зберігання відомостей про роботу окремих вузлів або цілої технологічної лінії.

Найбільш важливими сферами, де не обійтися без автоматизації усіх технологічних процесів є будівництво та видобуток нафти.

Задачі та переваги автоматизації

Які особливості має проєктування АСК ТП

Зараз у більшості промислових сфер на перший план виходить мінімізація втручання людини у виробничі процеси. Для цього розробляються спеціальні плани, які включають різні аспекти діяльності. У правильному керуванні процесами може допомогти інжинірингова компанія, яка має досвід. Одним з засобів перекласти діяльність людина на механізми та пристрої є автоматизація процесів, основними задачами яких є:

  • контроль за виробничими характеристиками;
  • проведення аналізу між плановими та фактичними характеристиками;
  • створення графіків, які дозволяють оцінити динаміку процесу;
  • оповіщати про аварії та відхилення від технологічних завдань.

Впровадження системи автоматизації дозволяє залишити у штаті працівників які будуть безпосередньо обслуговувати систему, та диспетчерів, які відслідковують параметри. Серед переваг спеціалісти зазначають:

  • якісний контроль усіх показників, які введено до системи;
  • залучення меншої кількості людей;
  • підвищення надійності роботи обладнання та своєчасне виконання його ремонту, технічного обслуговування;
  • економія енергоресурсів.

Процес автоматизації може охоплювати як один, так і декілька процесів та бути модулем у загальній системі. Сукупність модулів дозволяє скомбінувати їх в один комплекс та охопити усі етапи виробництва.

Переваги замовлення АСК ТП під ключ

Наразі усі великі виробництва намагаються впровадити на своїх підприємствах систему автоматизації. Для її нормального функціонування важливо правильно сформулювати технічне завдання на проєктування та виконати проєкт у відповідності до нього.

Тут варто замислитися, кому доручити це завдання. Звичайно проєкт повинна виконувати організація, яка має досвід розробки встановлення комплексу автоматизації. Також доцільно буде, щоб одна компанія виконала проєкт «під ключ», бо тоді розуміння технологічного процесу та можливостей системи контролю поєднано. Саме таке поєднання принесе бажаний результат та дозволить підприємству налагодити та контролювати економічний, безаварійний процес випуску продукції.

Интересные новости всегда под рукой в нашем Telegram-канале
Аватар Nikolis Николай Лисов / Nikolis
Журналист GolosInfo
25.03.2024 04:35 609
5.0 // 1
Комментарии: 0
Войдите, чтобы оставить комментарий.